
ego lubi. Zresztą, gdyby wszyscy byli jednakowi, nasz świat byłby po prostu nudny, a tak jest dużo ciekawiej i bardziej kolorowo. Jedni wybierają więc przelewowe ekspresy do kawy, a inni stawiają na ciśnieniowe. Jedni uważają, że kawa włoska jest jedynie godna uwagi, a inni preferują kawę niemiecką. Każdy wybór jest dobry, jeśli tylko jesteśmy zadowoleni. I tego się trzymajmy.
A skoro już został wywołany ten temat, to zatrzymajmy się przy nim na chwilę. Otóż, i u nas pije się już dosyć dużo kawy. Polacy rozsmakowali się w tym aromatycznym napoju. W zasadzie nie wyobrażamy już sobie popołudnia bez filiżanki kawy. A są i tacy, którzy muszą zacząć dzień od kawy, bo w przeciwnym wypadku po prostu się nie obudzą. No cóż, wszak przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Kawa jednak uzależnia, ale na szczęście to używka, która jest legalna.
Już kilka łyków smolistego naparu poprawia
Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.
Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.
Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.
Najlepiej smakuje oczywiście w Italii ale
Kawa włoska oraz ekspresy do kawy to artykuły, na które zawsze znajdą się chętni. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ kawa włoska nie ma sobie równych. Najlepiej smakuje oczywiście w Italii, ale i u nas można już kupić różne jej gatunki. Włosi jak nikt inni doszli do perfekcji w przyrządzaniu tego napoju i jeśli ktoś faktycznie chciałby zgłębić temat, musi udać się jednak na Półwysep Apeniński.
A w jakiej wersji kawa smakuje najlepiej? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie, ponieważ każdy z ans ma inne upodobania w tym względzie Jedni piją kawę po turecku i nie wyobrażają sobie, aby mogli nie rozpocząć dnia od szklanki takiej kawy. Nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma to kompletnie nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A są i tacy, którzy pijają li tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego. Tym bardziej, że ciśnieniowe ekspresy do kawy weszły przebojem na nasz rynek już jakiś czas temu. To faktycznie bardzo wygodne w użyciu sprzęty. Najlepiej kupować takie, które mają wbudowany młynek. Cóż może być lepszego niż aromantyczny napar ze świeżo zmielonej kawy?